Blog de ricardrobledo23

TASCA 10: Història clínica

TASCA 10: Història clínica


La història clínica és un document mèdic i legal que sorgeix del contacte entre el professional de la salut i el pacient, en el qual es recull la informació necessària per a la correcta atenció dels pacients.

Resultat d'imatges de història clínica

TASCA: Defineix i posa un exemple (no cal que sigui personal) d'aquests conceptes.

L'anamnesi és la reunió de dades subjectives, relatives a un pacient, que comprenen antecedents familiars i personals, signes i símptomes que experimenta en la seva malaltia, experiències i, en particular, records, que es fan servir per analitzar la seva situació clínica. Ex: Quan creus que tens una malaltia i vas al metge, totes les dades que et recull sobre la teva vida és l'anamnesi.


L'exploració és el conjunt de procediments o habilitats de la semiologia clínica, que realitza el metge al pacient, després d'una correcta amnesi en l'entrevista clínica, per obtenir un conjunt de dades objectives o signes que estiguin relacionats amb els símptomes que refereix el pacient. Ex: Quan vas al metge al trobar-te malament i et pregunta tots els símptomes que has tingut, el que t'està fent és una exploració.

El diagnòstic  és el conjunt de mètodes que permeten determinar la malaltia que afecta al pacient. Ex: Quan vas al metge i et fa mal la gola, llavors et fa un diagnòstic i et diu que tens faringitis.


El pronòstic és un terme mèdic que indica la predicció d'un metge de com progressarà un pacient, i si aquest té oportunitat de recuperar-se. Ex: Quan vas al fisio i tens mal al tormell, et fa un massatge i pronostica que en una semana ja estaràs bé.


La indicació terapèutica és una raó vàlida per emprar un cert test, un procediment mèdic, una determinada medicació, o cirurgia. Ex: Quan et fa mal el cap, vas al metge i et diu que prenguis una medicació per veure si se't passa.


TASCA: Busca algun anàlisi de sang i intenta desxifrar l'hemograma i els valors de referència de les altres substàncies. Identifica els nivells de colesterol bo i dolent i explica quina és la diferencia.

Un hemograma és l'anàlisi completa, quantitativa i qualitativa, dels glòbuls vermells, leucòcits i plaquetes.

Hemograma d'un anàlisi de sang en un varó:

Hematíes

4,7 millons/mm3

Hemoglobina (Hb)

14 g/dl

Hematocrito (Hto)

43%

VCM (volumen corpuscular medio)

93 fl

HCM (hemoglobina corpuscular media)

29 pc

Linfocitos

2335 mL

Leucocitos

8750 mL

Neutrófilos

4500 mL

Eosinófilos

340 mL

Plaquetas

300000 mm3

VSG (velocidad de sedimentación)

6 mm/h

El colesterol d’HDL és el que, per entendre’ns, podem denominar com a colesterol bo. Simplificant les coses, podem dir que extreuen el colesterol de la paret de les artèries i el porten al fetge on és eliminat.

El colesterol d’LDL el podem denominar com colesterol dolent. Fins ara és el més emprat per prendre decisions terapèutiques. Dipositen el colesterol a la paret arterial i provoquen arteriosclerosi. Quant més alta és la seva concentració a la sang més elevat és el risc de sofrir un atac de cor.


Resultat d'imatges de colesterol bo


Comentarios

No hay ningún comentario

Añadir un Comentario: